Olvasás nélkül is sikeres vállalkozó lehetsz? Ezt gyorsan felejtsd el!

A nyár beköszöntével sok vállalkozó hajlamos abba a hitbe ringatnia magát, hogy elérkezett az uborkaszezon ideje, amikor a dolgok lelassulnak, és mindenki inkább pihenésre, lazításra vágyik.

Ez egy nagyon rossz gondolkodás, ugyanis a nyári időszak többet is nyújthat számodra vállalkozóként, mint amennyire először gondoltál.

Én kifejezetten szeretem ezt az időszakot, ugyanis ilyenkor sokkal termékenyebb a kreatív elménk, olyan ötleteket és lehetőségeket találunk ki, melyekkel érdemes foglalkozni, tovább dolgozni. Például a BP Raktár üzletágunkat is az onlinemarkaboltok.hu nyári gyengébb időszaka indította el. (A BP Raktár történetét a Mindig Többet ADNI című könyvemben tudod elolvasni, melybe az alábbi linken tudsz beleolvasni: BELELOLVASOK A KÖNYVBE)

Miért szánd a nyarat arra, hogy tanulj és fejlődj?

Rengeteg vállalkozóval beszélgetek nap mint nap, és sokan még mindig úgy vélik, hogy nyáron semmibe nem érdemes belekezdeni –  nemhogy a fejlődésbe, mert a nyarat a megérdemelt pihenés idejének tartják, miközben végigdolgozzák a nyaralásukat, kihagyva a sok közös programot. Egyesek a családjuk előtt, mások titokban, a szeretteiktől elrejtve dolgoznak azért, mert nem tudják kivonni magukat teljesen a munkából. Ezzel azonban azt érik el, hogy a feltöltődés helyett stresszelnek, és nem tudják átélni a közös élményeket.

Egy korábbi blogbejegyzésemben is írtam már, hogy:

„Aki úgy véli, hogy nincs ideje az önfejlesztésre a cégvezetés mellett, olyan, mintha azt mondaná, hogy nincs ideje elvinni a kocsiját szervizbe.”

Ha meg akarod spórolni az éves szervizdíjat, és nem viszed rendszeresen átvizsgálásra az autódat, akkor az előbb-utóbb le fog állni. Ha eddig még nem foglalkoztál saját magad fejlesztésével, akkor érdemes elgondolkodnod azon, hogy a most most van, nem érdemes halogatnod, hiszen ezen múlik céged jövője és a te vállalkozói sikered.

Lehet, hogy most éppen nyaralsz vagy pihensz a családdal, és az olvasás az utolsó dolog, ami a tennivalóid listáján szerepel. De engedd meg, hogy megosszam veled, milyen előnyei lehetnek annak, ha időt szánsz az olvasásra, akár a nyári szezonban is.

vállalkozó nyár olvasás

A Pareto-elv, vagy más néven az 80/20 elv, izgalmas és hasznos fogalom, amelynek alkalmazása számos területen előnyödre válhat. Az elv alapja az, hogy az erőforrások, eredmények vagy eredmények jelentős része valójában csak az összes befektetésed vagy tevékenységed kisebb hányadából származik.

Amikor egy könyvet vagy cikket olvasunk, a legjobb megközelítés az lehet, hogy egy olyan gondolatot, ötletet vagy tanulságot keressünk, amely jelentős hatással lehet az életünkre. Ez az egy gondolat vagy ötlet lehet az, ami a leginkább rezonál velünk, és amit a gyakorlatban alkalmazva hosszú távon pozitív változásokat hozhat.

Az 80/20 elv alkalmazása az olvasmányokra nézve tehát lehetővé teszi számunkra, hogy időnket és energiánkat olyan információkra koncentráljuk, amelyek a legnagyobb hatást gyakorolhatják az életünkre. Ahelyett, hogy az összes részletet és információt áttanulmányoznánk, a hangsúlyt azokra a kulcsfontosságú pontokra helyezzük, amelyek valóban változást és fejlődést eredményezhetnek.

Fontos megjegyezni, hogy az 80/20 elv csak egy irányadó, és nem minden esetben pontosan ebbben az arányban érvényesül. Az alapelv azonban arra ösztönöz bennünket, hogy válogassunk az információk között, és az életünkben a legfontosabb és legjelentősebb gondolatokra, ötletekre fókuszáljunk.

Még akkor is, ha csak néhány percet tudsz szánni az olvasásra naponta, az ebből származó előny megsokszorozódhat. 

A kis olvasási szokások hosszú távon összeadódnak, és átalakulhatnak inspirációvá, új lehetőségekké és fejlődési potenciállá. Ha csak egy oldalt olvasol naponta, hosszútávon ennek a hatása is megsokszorozódik.

Hogyan találj időt az olvasásra, én hogyan találtam időt az olvasásra?

Elismerem, hogy a vállalkozók időhiánnyal küzdenek, és sok egyéb teendő mellett az olvasás valóságos kihívást jelenthet. Főleg, ha te még a vállalkozásodban dolgozol.

De ne add fel! Hoztam néhány tippet, hogyan találhatsz időt az olvasásra még akkor is, ha a napi tűzoltásból sem tudsz felnézni:

Naptárad a legjobb barátod

Határozz meg egy napi olvasási időt! 

Lehet, hogy csak 15 percet tudsz szánni az olvasásra, de ez is jobb, mint semmi. Alkalmazd a 80/20 elvet és tudd, hogy még ez a rövid idő is hatalmas hatással lehet az életedre.

Ha beépíted az olvasást a napi rutinodba,– például reggelente vagy lefekvés előtt –, akkor könnyebben szokássá válik és nem jelent terhet. Az olvasás időtartama fokozatosan növelhető, amint egyre jobban a napi rutinod részévé válik.

 

Csend és nyugalom

Keresd a csendes időszakokat! 

Az olvasáshoz nyugodt környezet és csend szükséges. Keresd meg azokat az időpontokat a napban, amikor kevesebb a zavaró tényező! Ez jelentheti például az esti órákat, amikor már csendes a ház, vagy akár korábban ébredést, hogy reggelente nyugodtan elmerülhess a könyvedben.

Kapcsold ki a telefonodat vagy a figyelmeztetéseket, hogy semmi ne vonja el a figyelmedet az olvasás közben!

Olvasási környezet

Hozz létre egy kényelmes olvasóhelyet!

Egy komfortos és inspiráló olvasókuckó segít abban, hogy vonzóbbá váljon az olvasás. Válaszd ki a kedvenc székedet, tegyél mellé egy puha párnát, és állítsd a könyveidet vagy e-könyv olvasódat könnyen elérhető helyre! Egy olyan helyszín, ahol jól érzed magad, segít abban, hogy élvezd az olvasást és rendszeres gyakorlattá váljon.

A közösség ereje

Oszd meg az olvasás élményét!

Beszélj az olvasmányaidról másokkal, oszd meg az új információkat, gondolatokat és ötleteket, amiket olvasás közben szerzel. Ezáltal nemcsak megerősíted az olvasási élményt, hanem másokat is inspirálhatsz olvasásra. Nyugodtan csatlakozz olyan közösséghez, akár Facebook-csoporthoz, ahol együtt vitathatjátok meg az olvasottakat, de már az is sokat jelent, ha a barátaiddal, családoddal beszélgetsz az olvasmányokról.

Témaválasztás

Ne korlátozd magad egyetlen műfajra vagy témára! 

Válassz változatos könyveket, amelyek felkeltik az érdeklődésedet és a kíváncsiságodat! Ez lehet szórakoztató irodalom vagy egy önéletrajz, bármiből lehet ötletet meríteni – én most például Robin Sharma könyveit olvasom, de nemrég belelapoztam a Smirnoff vodka alapítójának életrajzi könyvébe is.

Összefoglalásként

Az olvasás szerintem kulcsfontosságú eszköz és lehetőség, hogy szemléletet tudj váltani, és magasabb szintre tudd emelni vállalkozói mivoltod.

Egy jó könyv segít abban, hogy új ötleteket, perspektívákat és inspirációt nyerj, amelyek hozzájárulnak saját magad és vállalkozásod sikeréhez.  Fontos azonban, hogy az időhiány vagy a nyári nyüzsgés se gátoljon meg az olvasásban.

A következőkben szeretném a figyelmedbe ajánlani azt a 19 könyvet, amelyek segítettek nekem is a szemléletváltásban és abban, hogy most megmutathatom neked, te hogyan kezdd el.

Könyv tippjeimből az alábbiakat nyerheted:

  • hasznos gondolatok, melyeket a saját életedbe is beépíthetsz,
  • számtalan AHA élményben lehet részed, melyek alapjaiban változtathatják meg a nézőpontodat,
  • olyan tudásra tehetsz szert belőlük, mely a Te vállalkozásodat is jobbá, sikeresebbé teheti!

Töltsd le te is Levente 19 szemléletváltó könyv ajánlóját:

 

hogyan lesznek lojális munkatársaid

Kérdésed van? Írd meg nekünk! 

Töltsd ki az alábbi űrlapot, vagy írj emailt a hello [kukac] szemleletvalto.hu címre!