6+1 dolog, amivel a maximumot hozhatod ki a munkatársaidból

Vállalkozóként elgondolkodtál már azon, hogy a munkatársaid az életük 25%-át az általad biztosított munkahelyen töltik? Jogos lehet részedről az elvárás, hogy ebben az időben a lehető legjobb formájukat hozzák, a legjobban teljesítsenek, hogy céged szekere folyamatosan száguldjon. Azonban ez nem mindig van így. Blogbejegyzésünkben összegyűjtöttünk 6+1 érvet arra vonatkozóan, hogyan tudod kollégáid folyamatosan motiválni, hogyan tudod őket a saját határaik feszegetésére ösztönözi azért, hogy céged fejlődése felfelé íveljen.

Hogyan hozd ki a maximumot a kollégáidból?

Mitől függ, hogy a munkavállaló jól érzi magát?

Amikor a munkavállalók jól érzik magukat a munkahelyükön, az nemcsak az ő boldogságukat és elégedettségüket növeli, hanem pozitív hatással van a teljesítményükre, és hozzájárul a vállalkozás sikeres működéséhez is. A munkahelyi elégedettség növeli a munkavállalók motivációját, produktivitását és lojalitását. Ezáltal csökken a fluktuáció, nő a munkatársak hosszútávú elkötelezettsége és javulnak az üzleti eredmények.

Felsoroljuk azokat a tényezőket, melyek nélkülözhetetlenek a boldog munkahely megvalósításához.

1. Ismerd meg kollégáid, munkatársaid

Az emberek társas lények, és a munkahelyi kapcsolatok nagyban befolyásolják a munkavállalók jóllétét. Szakíts időt arra, hogy egyszemélyes beszélgetéseket folytass munkatársaiddal!

Az egyszemélyes beszélgetések lehetőséget adnak arra, hogy közelebbről megismerd a kollégáidat. Kérdezd meg őket az érdeklődési körükről, a hobbijaikról, vagy csak egyszerűen arról, hogy hogyan érzik magukat a munkahelyen. Ez segít kiépíteni a kölcsönös bizalmat és erősíti a kapcsolatot a kollégák között.

Sőt, ezek a beszélgetések lehetőséget adnak arra is, hogy meghallgasd a munkatársak visszajelzéseit, javaslatait vagy problémáit. Ezáltal jobban megértheted az egyéni szükségleteiket és igényeiket, és ez alapján fejlesztheted a munkakörülményeket vagy az együttműködést a csapatban.

Levente tippje: ismerd meg a kollégáid, a munkatársaid! Szakíts időt arra, hogy egyszemélyes beszélgetéseket folytass azokkal, akik veled dolgoznak.

2. Pozitív munkahelyi környezet kialakítása

A pozitív munkahelyi környezet kialakítása kulcsfontosságú kollégáid jólétéhez. Ez magában foglalja a megfelelő delegálást, a nyitott kommunikációt, az elismerést és a tiszteletet, valamint a munka és a magánélet egyensúlyának támogatását.

Fontos, hogy munkatársaid érezzék, hogya véleményük számít és így részt vehetnek a döntéshozatalban.

A pozitív munkahelyi kultúra ráadásul segíti a kollégák közötti együttműködést és csapatmunkát.

Levente tippje: szállítsd le a rossz embereket a buszról!

A pozitív munkahelyi környezethez fontos, hogy olyanok dolgozzanak veled, akik valóban támogatják céljaid megvalósítását.

Azonban mindig lesznek olyanok, akikkel akármennyire is szeretnél, nem fogsz tudni együttműködni, mert nem működik a kémia vagy teljesen más értékrendet képviseltek. Ezek a kollégáid idővel sajnos nemhogy építenék, inkább rombolják a cég hangulatát, és negatívan hatnak a teljesítményre. Szállítsd le őket időben a buszról, ne várd meg, hogy komoly veszteséget okozzanak!

3. Rugalmasság

A rugalmasság a munkatársak jól-léte szempontjából kihagyhatatlan tényező. Ezt azonban kétféle irányból kell megközelítenünk: a teljesítmény oldaláról és az emberi oldalról. 

A kollégák munkavégzésére pozitív hatással van, ha lehetővé teszed számukra, hogy a saját ritmusukban és stílusukban dolgozhassanak. Így jobban ki tudják használni produktív időszakaikat, és emellett a kreatív gondolkodásra és ötletelésre is összpontosíthatnak.

Például, ha a munkavállalók jobban teljesítenek reggel, akkor a rugalmas munkaidőkeret lehetővé teszi számukra, hogy korábban kezdjenek és korábban befejezzék a munkanapot. Ez hozzájárulhat a hatékonyabb munkavégzéshez és a jobb eredmények eléréséhez.

A másik oldalt nézve pedig munkatársaidnak szükségük van időre és lehetőségekre, hogy gondoskodjanak a családjukról, részt vegyenek fontos eseményeken vagy egyszerűen csak pihenjenek és feltöltődjenek.

Rugalmas munkaidő, távmunka lehetőségek vagy akár rugalmas szabadságkiadás segít nekik egyensúlyt teremteni a munka és a magánélet között. Ezáltal csökken a stressz szintjük, növekszik a motivációjuk és elégedettségük.

4. Fizetés és juttatások

Az anyagiak fontos szerepet játszanak a munkavállalók jóllétében.

A versenyképes bérezés biztosítása motiválja és elégedetté teszi a dolgozókat.

Fontos, hogy értékeld a munkatársakat és elvégzett munkájukat, és ehhez viszonytvaelismerést kapjanak a teljesítményükért. Emellett a juttatások – ha lehetővé teszi a vállalkozásod béren felüli juttatások biztosítását, mint például az egészségügyi ellátás, cafeteria, stb. –  is hozzájárulnak a munkavállalók boldogságához és elégedettségéhez.

 

Levente tippje: egy jól felépített teljesítmény alapú bérezés nagyon sokat lendíthet munkavállalóid motivációján és jóllétén.

Az „együtt sírunk, együtt nevetünk” elve lehetővé teszi, hogy a kollégák egy csapattá kovácsolódva a cég közös sikerén dolgozzanak… jóban-rosszban.

A teljesítmény alapú bérezés bevezetése egy komplex folyamat, melyhez fontos tudnod, hogy a Vállalkozó evolúciója mely szintjén állsz. Hiszen, ha a Mindenes korszakban vagy még, akkor nem ez az a feladat, mely a legégetőbb számodra.

Ha nem tudod, hogy melyik szinten vagy, akkor kattints ide, és töltsd ki kérdéssorunk, mely maximum 3 percedbe kerül, az eredményt pedig azonnal látni fogod:

 

Érdekel, hogy Te hol tartasz a Vállalkozó Evolúciójában? Tölts ki DÍJMENTES, mindössze 3 perces tesztünket! A tesztet már több mint 1200-an kitöltötték.

5. Megfelelő munkakörülmények

Nélkülözhetetlen feltétel a munkatársak jó teljesítményéhez a megfelelő munkakörülmény. Ez magában foglalja a biztonságos és tiszta munkahelyet, a kényelmes munkaeszközöket és a megfelelő munkahelyi infrastruktúrát.

Teremts pozitív és inspiráló munkakörnyezetet, hiszen ez segít a produktivitás növelésében és a stressz csökkentésében.

Levente tippje: tekints a munkahelyetekre úgy, mint a saját otthonodra! Mindig tisztaság és jó illat fogadja a munkatársaidat.

Sokkal jobb a hangulat egy olyan munkahelyen, ahol rendezettség és harmónia uralkodik. Ha megteheted, alkalmazz saját takarítónőt, és mindig biztosíts frissítőket, kávét, teát, és alkalmanként friss gyümölcsöt a kollégáidnak.

Gondold végig, hogy az egyes munkafolyamatokon mi segítheti a kollégáid megfelelő munkakörülményeit, az lehet egy új autó a csomagok kiszállításához, egy új laptop vagy akár egy új és működő nyomtató – ezekhez azonban fontos, hogy ismerd kollégáid!

6. Karrierfejlődés és előrelépési lehetőségek

Munkavállalóid motiváltak és elégedettek lesznek, ha látnak előrelépési lehetőségeket a vállalkozásodban.

Fontos, hogy céged rendelkezzen karrierúttal és olyan fejlődési lehetőségekkel, amelyek segítségével a munkatársaid fejleszthetik készségeiket és szakértelmüket, és lehetőségük van vezetőként is kipróbálni magukat.

A mentorálás, a képzések és a belső előléptetési lehetőségek lehetővé teszik a munkavállalók számára, hogy folyamatosan fejlődjenek és haladjanak előre a karrierjükben.

Levente tippje: tedd lehetővé, hogy egy nyitott pozíciót belső kollégád tölthessen be, aki ismeri a víziódat, a céljaidat, és így teljes odaadással tudja képviselni a vállalatot az adott munkakörben. 

+1. Delegálás és döntési jogok

Az egyik legfontosabb boldogságnövelő tényező, ha a munkavállalók munkáját elismerik és megbíznak bennük.

A delegálás lehetősége és a felelősségi, döntési jogok átadása segít abban, hogy a munkatársak felelősséget vállalhassanak a munkájukért és aktívan részt vehessenek a fontos döntésekben. Ez megerősíti az elkötelezettségüket és a saját területükön való autonómia érzését, ami pozitív hatással van a munkavégzés minőségére és a munkavállalók elégedettségére.

Levente tippje: a munkatársak igazi jóllétét az biztosítja, ha megbíznak bennük. Ezt a cégvezető úgy tudja igazán biztosítani, ha konkrét felelősségi köröket ad át a kollégájának, és ezáltal ún. cég a cégben rendszert alakít ki.

A cég a cégen belül pontosan leírt felelősségi körökkel és határokkal rendelkeznek, egyfajta saját autonómiát élveznek, és ezen belül dönthetnek és hibázhatnak.

+2. RÁADÁS: Hogyan delegálj hatékonyan, és hogyan motiváld a munkatársaid?

Először is engedd meg, hogy gratuláljunk, hiszen ha elértél a blog ezen részéig, az azt bizonyítja, hogy számodra is nagyon fontos, hogy a munkatársaid a lehető legjobb formájukat hozzák ki magukból, és tudod azt is, hogy ez nélküled nem megy.  Mint ahogy nélküled nem megy az sem, hogy a megfelelő embert vedd fel a megfelelő pozícióra, azaz delegálj hatékonyan, hiszen az a biztosítéka céged sikerének és folyamatos fejlődésének.

A hatékony delegálás azonban az nem is olyan egyszerű, mint ahogyan az elsőre tűnik.

Levente szívügye és eltökélet szándéka, hogy pozitív változást érjen el a magyar vállalkozók életében, utat mutatva egy etikus és szabad vállalkozói élet felé úgy, hogy minden tudását, bevált gyakorlati példáit átadja.

Ezen tudás egyik legsarkalatosabb kérdése a hatékony delegálás, hiszen – mint írtuk – ezen múlik céged sikere.

Ha neked is fontos az, hogy hogyan delegálj jól, akkor kattints a képre vagy az alatta levő gombra, és azonnal megosztjuk veled Levente ingyenes videóját a témáról.

A videóban az alábbi nagyon fontos dolgokról fogsz hallani:

✔️ Miért kell egyáltalán munkatársakban gondolkodni?
✔️ Hogyan termelje ki egy vállalkozó egy munkatárs bérét?
✔️ Melyik területre érdemes először felvenni belsős munkatársat?
✔️ Hogyan lehet jó embereket találni a cégünkhöz?
✔️ A hatékony delegálás alapjai Hogyan lesz lojális egy meglévő munkatárs?
✔️ A felelősség átadása
✔️ A kulcsemberek megtartása Hogyan tartsd fent a motivációt hosszú távon? (A BIROS-TITOK)

 

hogyan lesznek lojális munkatársaid

Összefoglalóként:

A boldog munkavállaló jobban tud teljesíteni.

Ahhoz, hogy kollégáid jól érezzék magukat, kihagyhatatlan tényezőket kell figyelembe venned kezdve a munkahelyi tisztaságtól egészen a komplex felelősségi körök átadásáig.

Fontos, hogy figyelj minden egyes lépésre, hiszen ezek egyértelműen hozzájárulnak ahhoz, hogy a jövőben ne csak boldog munkavállalóid, hanem lojális kollégáid legyenek.

Kérdésed van? Írd meg nekünk! 

Töltsd ki az alábbi űrlapot, vagy írj emailt a hello [kukac] szemleletvalto.hu címre!