Így változott a Szemléletváltó hétvége az évek során II. – Egy következő szint

Három alkalom után én úgy éreztem, mindent elmondtam a Szemléletváltó hétvégék alkalmával, amit el szerettem volna. Az emberekben azonban volt szándék és nyitottság arra, hogy továbbra is összejöjjünk félévente egy olyan hétvégére, amikor közösen tanulunk, fejlődünk, a rendezvény pedig lassan elkezdte elnyerni a jelenlegi formáját.

Egy új rendszer kialakítása

A harmadik Szemléletváltó Hétvégéről hazafele menet már elkezdtük tervezni Szilvivel, hogyan folytatódjon a rendezvénysorozat 2018. őszén, illetve akkor kezdtek el körvonalazódni a Szemléletváltó Közösséggel kapcsolatos elképzeléseink is.

Szerettünk volna egy olyan szerveződést létrehozni, ahová nem panaszkodni járnak az emberek, hanem fejlődni; ahol vállalkozók jól érzik magukat, és motiváló közegben tanulhatnak.

Elsősorban az volt a célunk, hogy egy keretet adjunk ennek a közösségnek, és ne csak a Hétvégék alkalmával tudjanak érintkezni ezek a cégvezető, hanem egész évben hatékonyan segítsük egymásnak a vállalkozásaink működtetésében. 

Szerencsére az új formátum beválni látszott, ugyanis Bikalon ismét „kinőttük a helyünket”: VI. Szemléletváltó Hétvége résztvevői már csak a nagyteremben fértek el. Ezen az alkalmon már teljesen átadtam a terepet a meghívott vendégeknek. Gál Kristóf, Kovács Zsolt Milán, Avidor András, Zatik Ádám, Novákné Gergely Vera, Balla-Wolhfarth Csilla tiszteltek meg bennünket az előadásaikkal, fantasztikus lendületet adva ezzel az egész Szemléletváltónak.

A rendezvény ekkor még mindig ingyenes volt, annak ellenére, hogy én az időmmel, a pénzemmel és az energiámmal is fizettem azért, hogy az esemény meg tudjon valósulni. Azonban már ott helyben felmerült, hogy a jövőben fizetőssé kell majd tenni, hogy profibb lehessen, hiszen a negyedik alkalomra már egészen nagyszabásúvá vált a Szemléletváltó Hétvége. 

Csak a bemutatkozó kör eltartott másfél óráig – időtakarékosság szempontjából ezt később meg is szüntettük ebben a formájában, és az utóbbi alkalmakkor már egy irányított kérdésekkel lefolytatott, kiscsoportos kapcsolatépítő beszélgetés vette át a helyét. Ez volt az első olyan Hétvége, amikor már szervezett csapatépítő játékok, közös sport is helyet kaptak a tervezett programban. 

Mivel az V. Szemléletváltó „Agy-csere” Hétvégén már fizetőssé tettük a részvételt, ezen és a következő hétvégéken is igyekeztünk olyan vendégelőadókat meghívni, akik nemcsak hitelesek és példaértékűek, hanem népszerűek is, így vonzerőt kölcsönöztek a rendezvénynek.

A mai napig hihetetlen hálával gondolok arra, hogy az első időkben ezek a remek vállalkozók szinte mind ingyen vállalták az előadói szerepet, ám én nem akartam, hogy ez így maradjon. Most már szeretnénk anyagiakban is honorálni, hogy megtisztelnek bennünket, sokan azonban nem fogadják el ezt az összeget, inkább alapítványoknak adományozzák.

Szükségszerű helyszínváltás

Négy sikeres hétvége után több okból is úgy döntöttünk, új helyszínt keresünk a Szemléletváltó Hétvége számára. A bikali Puchner Kastélyszálló területén nehéz volt csapatként mozogni, és ez rontotta a közösségi élményt. Emellett többen jelezték, hogy a dél-dunántúli település nehezen megközelíthető számukra, vagy éppen a szállás minőségével nem voltak megelégedve.

Ismerd meg a munkatársak kiválasztásának folyamatát AZ ÁLLÁSHIRDETÉSTŐL A FELELŐSSÉG ÁTADÁSÁIG!

Kérd MOST a részletes tudásanyagot DÍJMENTESEN!

KÉREM AZ EBOOKOT >

Milyen témákat érint az ebook?

Milyen témákat érint az ebook?

 • Mi kell ahhoz, hogy igazán jó munkatársak akarjanak Veled dolgozni?
 • Hogyan tedd vonzó munkahellyé a cégedet?
 • Hogy néz ki egy hatékony álláshirdetés?
 • Milyen egy gyümölcsöző állásinterjú?
 • Hogyan éreztesd a munkatársaiddal, hogy megbecsülöd őket?
 • Miként add át a felelősséget a kulcskollégáidnak?

KÉREM AZ EBOOKOT >

Ismerd meg a munkatársak kiválasztásának folyamatát AZ ÁLLÁSHIRDETÉSTŐL A FELELŐSSÉG ÁTADÁSÁIG!

Kérd MOST a részletes tudásanyagot DÍJMENTESEN!

 

Milyen témákat érint az ebook?

 • Mi kell ahhoz, hogy igazán jó munkatársak akarjanak Veled dolgozni?
 • Hogyan tedd vonzó munkahellyé a cégedet?
 • Hogy néz ki egy hatékony álláshirdetés?
 • Milyen egy gyümölcsöző állásinterjú?
 • Hogyan éreztesd a munkatársaiddal, hogy megbecsülöd őket?
 • Miként add át a felelősséget a kulcskollégáidnak?

KÉREM AZ EBOOKOT >

A választás a noszvaji Oxigén Hotelre esett. Abban bíztunk, hogy ott könnyebb lesz együtt maradni, és jobban össze tud majd kovácsolódni a társaság. Emellett döntő szempont volt, hogy családi hotelben kapjanak szállást a résztvevők, és könnyen megoldható legyen a  gyerekfelügyelet is.

A Puchner Kastélyszállót egyébként azóta felújították, és a X. Jubileumi Szemléletváltó Hétvégét ismét ott rendezzük majd meg.

Nagyon kíváncsiak vagyunk, mi minden változott az elmúlt három évben.

Igény a családiasságra

A Szemléletváltó Hétvége kezdetektől fogva olyan esemény volt, ahova nemcsak a vállalkozókat, hanem a családjukat, gyerekeiket is szeretettel vártuk. Többek között a családiasság iránti igény miatt döntöttünk úgy, hogy négy főre szóljon a belépő a rendezvényre. Most már egyre több vállalkozó felfedezi viszont, hogy ez nemcsak családi időtöltésre ad lehetőséget, hanem akár a kulcskollégáit is magával hozhatja.

Természetesen ahogy nőni kezdett a résztvevők száma, úgy egyre többen lettek a szüleikkel tartó gyerekek is. Eleinte a szülők felváltva vállalták a felügyeletet, az V. Szemléletváltó hétvégétől kezdve viszont már animátorok segítségével biztosítottuk a gyerekfelügyeletet.

Emellett az utóbbi alkalmakra junior előadásokat is szerveztünk, ahová a tíz évnél idősebb gyerekeket vártuk. Ezeknek az alkalmaknak a célja, hogy ne csak a felnőtteknek adjon értéket a rendezvény. Az idősebb gyerekek tinédzserek a junior előadásokon a pénzügyi tudatosságról, közgazdasági alapismeretekről tanulhatnak az ő életkoruknak és érdeklődésüknek megfelelő köntösbe bújtatva.

Minőségben is „Mindig Többet Adni”

Ahogy a többi Szemléletváltó programról, úgy a hétvégéről is részletes visszajelzést szoktunk kérni a résztvevőktől. A kérdőívre beérkező válaszok segítettek bennünket abban az utóbbi években, hogy meglássuk, min kell változtatunk, hogyan tehetjük alkalomról alkalomra egyre profibbá a Szemléletváltó Hétvégét.

Eleinte a rendezvény mindneseként működtem közre a Szemléletváltó Hétvégéken: amellett, hogy előadó voltam, én intéztem a technikát, a hangosítást, én videóztam, Szilvi készített riportokat a résztvevőkkel, de ahogy folyamatosan fejlődtünk mi is, és a Szemléletváltó is érezhetően emelkedni kezdett a Szemléletváltó Hétvégék színvonala. Nagyon büszke vagyok rá, hogy egy olyan rendezvénysorozatot sikerült létrehoznunk, amelynek minden alkalmára azt tudták mondani a résztvevők: „Ez volt az eddigi legjobb.”

Ez persze ránk is helyezett némi nyomást, hogy mindig túllicitáljuk magunkat és az előző éveket, de ennek a nyomásnak köszönhetően 2021 őszére mondhatni, félprofi szintre fejlődött a rendezvény.

Nagyon hálás vagyok Szilvinek, a Szemléletváltó rendezvényfelelősének; a Hétvégék fáradhatatlan háziasszonyának, illetve Molnár Dávidnak és Molnár Katának, akik az utóbbi években elhivatott munkával szerveték és működtették Szemléletváltó Hétvégéket, én pedig már mint névadó, előadó és résztvevő élvezhettem a rendezvényt.

A sorozat következő cikkben bemutatom, hogy nézett ki a IX. Szemléletváltó Hétvége, amelyet már félprofi színvonalon sikerült megrendeznünk, és kiderül, mi várható majd a X. Jubileumi Szemléletváltó Hétvégén.

Ha szeretnéd megismerni azt a történetet, azokat a tanulságokat, melyeket az első három Szemléletváltó Hétvégén meséltem el a résztvevőknek, olvasd el Mindig Többet ADNI című könyvemet.

Kérdésed van? Írd meg nekünk! 

Töltsd ki az alábbi űrlapot, vagy írj emailt a hello [kukac] szemleletvalto.hu címre!