Hogyan lehet válságban is motivált csapatod?

A vállalkozás vezetése mindig is tele volt kihívásokkal, de amikor válságos idők jönnek, akkor kezdődik az igazi próbatétel. Különösen igaz ez, ha nem akarod elveszíteni a csapatod és muszáj motiválni őket azért, hogy veled maradjanak nehéz időszakban is.

A cikkünkben szereplő tippeket Balla-Wohlfarth Csilla, az Onlinemárkaboltok Magyarország Kft. igazgatónője és társtulajdonosa osztotta meg velünk.

A 2023-as év nehézségeit nagyon sok vállalkozás a saját bőrén tapasztalta meg. Így volt ez az onlineMárkaboltok esetében is, ugyanis 2023-ban a forgalom 4 milliárd fortintra esett vissza és a korábbi csapat 95%-a maradt meg a cégnél. A forgalom visszaesése magával vonzotta azt, hogy kevesebb is lett a dolgozók jutaléka mint a korábbi évben. Ennek hatására pár munkatárs úgy döntött, hogy más kihívásokat kerestek, mert a megszokott fizetésért sokkal többet kellett hajtaniuk, dolgozniuk. Csilla azt mondja, hogy ha egy cégben nincs jutalékos rendszer, akkor nem lehet igazán hatékonyan motiválni a kollégákat.

Csillának gyakorlatban bevált ötletei vannak arra vonatkozóan, hogy válságos időben hogyan lehet a kollégák motivációját fenntartani ha a cégedben jutalékos rendszerben dolgoznak.

Válságos időkben mindenki ugyanazt vagy éppen többet akar keresni, és a jutalékos rendszer biztosítja azt, hogy ez megvalósítható lehessen.

De hogyan lehet ezt jól csinálni? 

Itt jönnek be a képbe az apróbb motivációs trükkök. Amennyiben a cégedben jutalékos rendszer működik, akkor érdemes akár a csapatot is és az egyéneket is személyre szabott célokkal, feladatokkal motiválni.  

Mivel lehet motiválni, milyen bevált stratégiák vannak erre?

A motiváló erő lehet egy projekthez kötött extra jutalom vagy egy kampány, aminek az extra bevételének egy részét kapják meg azok, akik részt vesznek a megvalósításban és közösen érik el a kitűzött célokat válság idején.

Nagyon motiváló lehet, ha valakit ideiglenesen kiemelünk a csapatból – mondjuk válságmanagerként vagy csoportvezetőként. Így az ideiglenesen kinevezett „vezető” személyes és csapatot támogató célt is kap. Ez azért is lehet hatékony, mert így az ügyvezető nem egyedül küzd, hanem az egész csapat és külön kiemelt kampányvezetők vesznek részt a megoldásban.

Mit csináljunk, ha nem tudunk plusz összeget allokálni?

Ha nincsen elég pénz a cégben az ilyen esetekre, akkor is van megoldás. Ideiglenes pozíciók kijelölése segíthet az ilyen helyzeten, például amikor valakit egy terület vezetőjévé teszünk – ez az anyagi plusz jutalmazáson kívül személyes elismerésként is segíthet a válságból való kilábaláson. Természetesen, ha újra beindul a forgalom, akkor nagyobb arányú plusz juttatással is el lehet még pluszban ismerni az ideiglenes vezetőket.

Csapatszinten is fontos a motiváció. Készítsünk havi terveket, és jutalmazzuk a kitűzött célokat elérő csoportokat mondjuk egy gyümölcsnappal, pizza partyval vagy egy közös bulival a hónap végén!

Ha valaki túlteljesíti a tervet, mutassa meg hogyan, és kapjon arányos jutalmat!

Mit tegyek, ha a cégemben nincsen jutalékos rendszer?

A fix béreseknél természetesen más a helyzet. Itt kisebb projektekkel, egyéni célkitűzésekkel, apróbb jutalmakkal lehet motiválni a kollégákat. Hiszen a fix bér mellett nem várható el, hogy extra erőfeszítést tegyen a munkatársunka munkájába. Azonban, ha vannak apróbb jutalmazós projektek, akkor a fixbéres kollégák is motiváltabbak lehetnek.

Összefoglalva: vállalkozóként a válságos helyzetek megélése nehéz lehet, de ha tudod, milyen szinten vagy a vállalkozásodban, akkor a megoldás lehet azonnal a kezedben. A jutalékos rendszer bevezetése és az egyedi motivációs stratégiák alkalmazása kulcsfontosságú lehet a siker elérésében.

Tudd meg, hogy milyen szinten vagy a vállalkozásodban az alábbi teszt kitöltésével, melyet már több mint 3000 vállalkozó töltötte ki.

Szemléletváltó vállalkozói evolúció

Kérdésed van? Írd meg nekünk! 

Töltsd ki az alábbi űrlapot, vagy írj emailt a hello [kukac] szemleletvalto.hu címre!