Ezért nem mersz vállalkozóként szabadságra menni…

Sok vállalkozó számára a szabadság lehetősége egyszerűen elképzelhetetlennek tűnik… nem mint egy egyszerű kikapcsolódásként tekint rá, hanem egy elérhetetlen álomként.

Biros Levente, a Szemléletváltó Mentorprogram megálmodója és az Onlinemárkabolt Mo. Kft. alapítójaként megosztja veled saját tapasztalatait a szabadságtól való félelem okairól, és ezeken keresztül bemutatjuk, hogyan veheted át vállalkozóként újra az irányítást az életed felett.

A folyamatos jelenlét csapdája

Amikor elkezdtél vállalkozni, valószínűleg te is egyedül végezted a napi teendőket, te voltál az, aki egyedül értékesítettél, marketingeztél, számláztál, és csináltál minden olyan tevékenységet, melyet ma már másnak kellene. Ebből a korábbi tapasztalatból kifolyólag nagyon sok vállalkozó érezheti azt, hogy amikor már több fővel dolgozik, még akkor is mindenben ott kell lennie felügyelőként, és így vezetőként, tulajdonosként mindent irányítania kell… Emellett azt is érezheti a vállalkozó, hogy állandóan a munkahelyén kell lennie ahhoz, hogy a cég gördülékenyen működjön.

 

„A vállalkozók gyakran abba a hibába esnek, hogy magukra vállalnak minden feladatot, legyen az logisztika, ügyfélszolgálat vagy marketing. Ez a magatartás hosszú távon tarthatatlan.” magyarázza Biros Levente.

 

A folyamatos jelenlét szükségessége abból a tévhitről fakad, hogy csak a vállalkozó képes jól elvégezni a feladatokat. Ez a gondolkodásmód, vagy hozzáállás  megakadályozza a hatékony munkamegosztást és a feladatok sikeres delegálását.

Folyamatosan tökéletességre törekszel…

Amikor vállalkozóként dolgozunk nap mint nap a cégünkben, akkor mindent tökéletesen akarunk elvégezni, azonban ez a belső kényszer, azaz a tökéletességre való törekvés bénítóan hathat a cég fejlődésére, de gátolhatja a hatékonyság növelését is.

 

„A tökéletességre való törekvés gyakran azt sugallja, hogy senki más nem végezheti el a munkát olyan színvonalon, mint a vállalkozó maga. Ez a gondolkodásmód akadályozza a bizalom kialakulását és az együttműködést a munkatársakkal.”–  mondja Levente.

Ezért fontos, hogy vállalkozóként megtanulj bízni munkatársaidban, és ezáltal képes legyél feladatokat átadni anélkül, hogy ne féltenéd a minőséget.

Tipp: ne 100%-ot várj el a kollégádtól, ha ő a számára delegált feladatot már 70%-os eredményességgel elvégezte, akkor azt vedd tökéleteen elvégzett feladatnak.

 

A kiégés és a munka-magánélet egyensúlyának hiánya

A tökéletességre való törekvést  munka és a magánélet egyensúlyának hiánya nem csak a vállalkozásra van rossz hatással, hanem a vállalkozó személyes életére is.

„A kiégés, amely gyakran következik be a munka és magánélet egyensúlyának hiányából, nemcsak hogy káros az egészségre, hanem csökkenti a vállalkozás sikerességét is,” figyelmeztet Levente.

A kiégés elkerülése érdekében fontos, hogy a vállalkozók időt szenteljenek magukra és családjukra is.

Szemléletváltó megoldások

A Szemléletváltó Mentorprogramban felkínált díjmentes üzleti konzultáció során több mint 600 vállalkozóval beszélgettünk, és egyöntetűen kirajzolódott megoldásunk erre a vállalkozói kihívásra.

A Szemléletváltó Mentorprogram keretében kifejlesztett stratégiák segítségével a vállalkozók megtanulhatják, hogyan építhetnek fel egy olyan vállalkozást, melyben te, mint tulajdonos, vezető nyugodtan elmehetsz akár 2 hétre szabadságra úgy, hogy a céged nem áll meg.

„A cél, hogy a vállalkozók ne csak a cégükben dolgozzanak, hanem azon is, hogy a vállalkozás nélkülük is működőképes legyen. Ez adja a valódi szabadságot,” mondja Levente.

Ha valaki túlteljesíti a tervet, mutassa meg hogyan, és kapjon arányos jutalmat!

Mit tegyek, ha a cégemben nincsen jutalékos rendszer?

  1. Delegálás: Kezdj el kisebb feladatokat átadni megbízható munkatársaidnak, hogy növeld a működési hatékonyságot. (Amennyiben szeretnéd a delegálást a leghatékonyabb szintre emelni, akkor töltsd le ingyenes PDF-ünk: Álláshirdetéstől a felelősség átadásáig
  2. Rendszerek Kiépítése: Dolgozz ki olyan rendszereket, amelyek lehetővé teszik a vállalkozás zökkenőmentes működését anélkül, hogy folyamatosan be kellene avatkoznod.
  3. Munka-Magánélet Egyensúly: Tervezz rendszeres szabadságokat, és tartsd tiszteletben azokat, mint ahogy a munkaidőt is. Ez segít fenntartani a lelki egészséget és az összpontosító képességet hosszú távon.

A nálunk tanult több mint 600 vállalkozó sikerei, eredményei inspirációt nyújthatnak minden vállalkozónak, aki szabadságra vágyik a vállalkozás fogságából. A Szemléletváltó Mentorprogrammal nem csak munkamódszereket, hanem egy új életstílust is tanulhatsz, ahol a vállalkozás támogatja a személyes jólétet, nem pedig akadályozza azt.

Kérdésed van? Írd meg nekünk! 

Töltsd ki az alábbi űrlapot, vagy írj emailt a hello [kukac] szemleletvalto.hu címre!