Jobb céget akarsz? Dolgozz magadon, ne csak a cégeden!

Akik ismernek, vagy sokszor hallottak előadni, tudhatják, hogy mindig azt szoktam mondani, hogy ne a cégedben dolgozz, hanem a cégeden dolgozz. De egy idő után az is elkerülhetetlenné válik, hogy az ember magán is elkezdjen dolgozni egy kicsit.

Sose felejtem el, amikor az első Mastermind csapatban voltam, akkor a harmadik-negyedik alkalom után a csapattagok elkezdték a magánjellegű kihívásaikat is megosztani. Ott már nem a cégeken dolgoztunk, hanem saját magunkon. Ott merült fel az, hogy milyen jó, hogy van olyan ember, aki hiteles egy önismereti témában, és meg lehet kérdezni a véleményét, lehet vele erről beszélgetni. 

A Szemléletváltóban is több vállalkozótól hallottam, hogy nem talál maga mellé megfelelő munkatársat.

Erre én azt szoktam válaszolni, hogy ahhoz, hogy valaki jó embert találjon, először saját magának kell jóvá válnia.

Vagyis ha egy vállalkozó emberileg hármas-négyes szinten van, akkor soha nem fog tudni hatos-hetes szintű, tisztességes, tulajdonosi gondolkodású valakit bevonzani maga mellé. Magyarul nekünk, vállalkozóknak kell először jobb emberré válni.

Ez már sokkal inkább önismereti, mintsem vállalkozói kérdéskör. Meg kell tanulnunk szeretni az embereket, és nem csak a pénzre fókuszálni, hogy akár egy magasztosabb célt is kitűzhessünk magunk elé. És valóban! Amióta számomra nem a pénz a cél, és nem görcsölök rá bizonyos helyzetekre, sokkal gördülékenyebben alakul minden. Régen mindenáron meg akartam szerezni mindent. Amióta nem ez a célom, sokkal simábban mennek a dolgaim.

Kiss Gergely ezt nagyon találóan fogalmazta meg, amikor rávilágított arra, hogy…

…önismeretre azért is nagy szükség van, mert akár egy csapatról, akár egy cégről van szó, mindig a vezető állítja be a szintet…

…abban, hogy mennyire vagyunk etikusak, mennyire engedjük meg az őszintétlenséget, mennyire megengedett a humorkodás, az egymáson való nevetés. A hasonló hasonlót vonz elv alapján az fogja jól érezni magát a közösségben, akinek az etikája, értékrendje egyezik a vezetőjével. Ezért is érdemes az önismerettel foglalkozni. Hiszen ha fejlődik az ember, akkor meg fogja találni, és fel fogja tudni venni a jó embereket.

Az önismeret szerintem ott kezdődik, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy milyenek vagyunk, és képesek vagyunk elfogadni magunkat. Ez arról a szintről kezdődik, ahol az emberek 90%-a sajnos megreked: a „Nem tudja, hogy nem tudja”. Ez az a szint, ahol például egy alkoholista nem látja be, hogy ő alkoholista. Vagy éppen egy vezető nem tudja magáról, hogy nem hallgatja végig a munkatársait, hanem mindig a saját hangját akarja hallatni.

Ismerd meg a munkatársak kiválasztásának folyamatát AZ ÁLLÁSHIRDETÉSTŐL A FELELŐSSÉG ÁTADÁSÁIG!

Kérd MOST a részletes tudásanyagot DÍJMENTESEN!

KÉREM AZ EBOOKOT >

Milyen témákat érint az ebook?

Milyen témákat érint az ebook?

  • Mi kell ahhoz, hogy igazán jó munkatársak akarjanak Veled dolgozni?
  • Hogyan tedd vonzó munkahellyé a cégedet?
  • Hogy néz ki egy hatékony álláshirdetés?
  • Milyen egy gyümölcsöző állásinterjú?
  • Hogyan éreztesd a munkatársaiddal, hogy megbecsülöd őket?
  • Miként add át a felelősséget a kulcskollégáidnak?

KÉREM AZ EBOOKOT >

Ismerd meg a munkatársak kiválasztásának folyamatát AZ ÁLLÁSHIRDETÉSTŐL A FELELŐSSÉG ÁTADÁSÁIG!

Kérd MOST a részletes tudásanyagot DÍJMENTESEN!

 

Milyen témákat érint az ebook?

  • Mi kell ahhoz, hogy igazán jó munkatársak akarjanak Veled dolgozni?
  • Hogyan tedd vonzó munkahellyé a cégedet?
  • Hogy néz ki egy hatékony álláshirdetés?
  • Milyen egy gyümölcsöző állásinterjú?
  • Hogyan éreztesd a munkatársaiddal, hogy megbecsülöd őket?
  • Miként add át a felelősséget a kulcskollégáidnak?

KÉREM AZ EBOOKOT >

A következő szintre egy hatalmas nagy ugrással lehet fellépni. Itt az ember már tisztában van vele, tudja, hogy nem tudja. Ekkor be meri vallani magának, hogy fejlődnie, javulnia kell, jobb emberré kell válnia. Ez az a szint, ahol olyan témákkal szembesülünk, mint például, hogy abba kell hagynunk a csalást a környezetünkben vagy éppen az emberi kapcsolatainkat kell rendeznünk.

Innentől már tudatosan rákoncentrálhatunk ezekre a dolgokra és megindulhat egy tanulási folyamat.

A harmadik szinten az ember már tudja, hogy tudja. Ezen a ponton következik be az, hogy a vezető – hogy az előbbi példánál maradjunk –  leül a munkatársai közé és tudatosan figyel arra, hogy ne szóljon közbe, hanem hallgassa meg a kollégáit, és csak akkor mondja el a véleményét, amikor már biztos benne, hogy a másik befejezte. 

A legmagasabb szint, amikor az ember nem tudja, hogy tudja. Ezen a szinten már automatikussá válik mindaz, amit tudatosan teszünk meg a javulás érdekében. Például amikor bevásárlásnál ezer forinttal többet ad vissza a kasszás, és már gondolkodás nélkül nyújtjuk vissza neki az ezrest. Aki még csak a tudja, hogy tudja, az elkezd gondolkodni rajta, hogy vajon ez a pénz hiányozni fog-e a kasszásnak, hogy kinek a felelőssége lesz a hiány, és csak utána adja vissza a pénzt. Aki nem tudja, hogy tudja, az gondolkodás nélkül.

Az önismeret szerintem ott kezdődik, hogy az ember tükörbe néz és azt mondja:

„Figyelj, nekem ebben javulnom kell!”

Emellett természetesen nyitottnak kell lenni mások visszajelzéseire is, és nem kifogásokkal mentegetni magunkat a hibáink miatt. Nem szabad elkezdeni védekezni, hanem meg kell tanulni elfogadni ezeket az észrevételeket. Aki ilyenkor pajzsot tart maga elé, amelyről lepattan az ilyesmi, az megreked a „nem tudja, hogy nem tudja”-szinten.

Ezt a folyamatot tapasztalatom szerint nem érdemes az irodánkba vagy éppen otthon ülve végigjárni. Az irodában az ember végrehajtó üzemmódba kapcsol, az önismereti folyamatok pedig kreatív üzemmódot igényelnek, melyhez ki kell szakadni a szokásos környezetből. Ezt egy elvonulás során tud a leghatékonyabban megvalósulni, mégpedig egy olyan társaság tagjaként, amely olyan emberekből áll, akik őszinték, etikusak, nem játsszák meg magukat, és adni is akarnak, nemcsak kapni. 

Az ember új környezetben maga is megújul. Le tudja vetkőzni a megszokott szerepeit, és képes átállni egy teljesen másik üzemmódba, amelyben nem a múlttal vagy a jövővel foglalkozik, hanem a jelennel és saját magával.

Ha azt akarod, hogy megváltozzanak a dolgok az életedben, akkor kezdj el megváltoztatni dolgoknak az életedben!

Ismeretlen környezetben ismeretlen embere között, nem megszokott tevékenységek közben sokkal könnyebben a felszínre kerülnek azok a nagyszerű ötletek, felismerések, amelyeket a hétköznapokban nem veszünk észre.

Szemléletváltó Mastermind találkozóinkat, a Szemléletváltó Elvonulásokat és a Szemléletváltó Hétvégéket is azért tartjuk igényes, szép környezetben, mert itt elsősorban vállalkozásokról, bőségről beszélünk. Egy szép hotel, szép kilátással segít abban, hogy ezt a bőséget át is éljük, és lássuk, hogy jó irányba haladunk. Van egy mondás, amely szerint nagy ötletek nagy autókban születnek. Ha az ember azt érzi, hogy szűkölködni kell, akkor nem tud a bőség felé tekinteni.

Emellett egy Mastermind közösségben az emberek egyszerre tapasztalhatják meg a segítségnyújtás és a segítség kapás folyamatát, ez pedig egy nagyszerű kohéziós erővé tud válni a közösség tajai között. Ha ez képes kialakulni, akkor az ember sokkal könnyebben tudja fogadni a kritikát, amely segít szintet lépni az önismeret terén.

Aki úgy véli, hogy nincs ideje az önfejlesztésre a cégvezetés mellett, olyan, mintha azt mondaná, hogy nincs ideje elvinni a kocsiját a szervizbe.

Mert ha nincs karbantartva az autó, akkor előbb-utóbb le fog állni. Valameddig természetesen el lehet jutni anélkül, hogy foglalkoznánk magunkkal, de ha az ember sokra akarja vinni, hosszú, tartalmas magánéletet és sikeres üzleti életet szeretne elérni, el kell indulnia az önfejlesztés útján.

Kérdésed van? Írd meg nekünk! 

Töltsd ki az alábbi űrlapot, vagy írj emailt a hello [kukac] szemleletvalto.hu címre!