A Mindenes vállalkozók a halogatás nagymesterei

Te mióta halogatod a szintlépést?

A Szemléletváltó saját felméréséből kiderült, hogy a tesztet kitöltő 2300 vállalkozó több mint 50%-a, azaz a fele megragadt a Mindenes korszakban. Ők azok, akik még évek múlva is a vállalkozásukban dolgoznak és kimaxolják a munkanapot úgy, hogy minden problémát is ők oldanak meg. 

Vajon miért hívhatjuk ezeket a cégtulajdonosokat a halogatás nagymestereinek? 

Vajon van a halogatásnak köze ahhoz, hogy a cégben a napi tűzoltást végzik ahelyett, hogy szintet lépve fejlődnének?

Cikkünkből kiderül! 

És az is, hogyan lehet ellene tenni…

Kik is a Mindenes vállalkozók?

Mindenes vállalkozók azok, akiknek már van saját cégük vagy egyéni vállalkozóként dolgoznak. Ők azok, akik mindent is maguk intéznek a vállalkozásukban, és így megtapasztalhatják, milyen érzés a saját útjukat járni, nincsen főnökük, aki dirigáljon és akitől függenek. Bár a Mindenesek nem más vállalkozásában dolgoznak, a saját cégükben mégis ők látnak el minden feladatkört: ők a sales-esek, az ügyfélszolgálatosok, a pénzügyesek, a marketingesek és néha még a logisztikusok is.

Sok esetben a könyvelést már kiszervezik, azonban minden mást ők maguk végeznek –  akár napi 10-12 órában – vagyis  RENGETEGET DOLGOZNAK.

Ennek a sok munkának eleinte érzik a jótékony hatását, hiszen havonta összejön az akár 1 millió Fortintot is, azonban milyen áron?

Általában a hétvégék is munkával telnek, sőt, a Mindenes vállalkozó sokszor a családját is bevonja, hogy segítsen a bevállalt munka elvégezésében. A Mindenes vállalkozó ugyanis mindent is elvállal, mivel szüksége van a bevételre.

Amennyiben a Mindenes valamilyen oknál fogva (például betegség, nyaralás, családi program, stb.) nem tud dolgozni, akkor a munka is megáll, mert az nem termel pénzt. Ezért ezek a vállalkozók sokszor nem is mennek szabadságra, vagy nyaralni is úgy indulnak, hogy viszik a két telefonjukat és a laptopjukat, hogy néha-néha ránézzenek az emailekre… Ez általában azt eredményezi, hogy sem ő nem pihen, sem a családja.

Ez az állapot egy darabig fenntartható és halogatható a változtatás  –  hiszen a saját urunknak lenni a legjobb dolog  – de eljön a pont, amikor nemcsak az egészségünk látja kárát, de az elvégzendő munkák minősége is, főleg, ha minden bejövő lehetőségre lecsapunk.

Te tudod, hogy milyen szinten állsz vállalkozóként? Ha nem, akkor töltsd ki 3 perces tesztünket, amit előtted már több mint 2300 vállalkozó kitöltött!

Milyen kifogásokkal élnek a Mindenes vállalkozók?

1. Nem mer felvenni új kollégát…

Egyes vállalkozók halogatják az új munkatárs felvételét, úgy érzik, nincsenek olyan emberek, akik megfelelnének az igényeiknek. A Szemléletváltóban hangsúlyozzuk, hogy jó emberek márpedig vannak, csak rossz helyen dolgoznak. Első lépés ahhoz, hogy megtaláljuk ezeket a jó kollégákat az, hogy a cégünket egy vonzó munkahellyé varázsolni.

Ha már eltöndöttük, hogy szeretnénk felvenni egy új kollégát, akkor eleinte csak 1-1 felelősségi kört adjunk át. Az adminisztráció, az irodai feladatok pont olyan területek, melyeket részmunkaidőben is akár el lehet végezni.

TIPP:

Hogy megtaláld a jó embereket a cégedbe, használd segítő anyagunk, melyet innen tudsz letölteni:

2. Mert előbb ki kell termelni az új kolléga fizetését…

A vállalkozók gyakran azt gondolják, hogy nincsenek meg a szükséges erőforrások az új kolléga felvételéhez, miközben már saját magukon érzik, hogy ha nem lépnek, akkor az akár a cég jövőjére nézve is negatív hatással lehet. 

Először olyan területre keressünk részmunkaidős kollégát, ahol szinte azonnal befolyik a munkabér kiadása. Ha értékesítésben utazunk, akkor érdemes egy részmunkaidős értékesítő kollégát felvenni, akivel megosztható az értékesítés, és új lehetőségek is nyílhatnak.

Ne hagyjuk, hogy a jelenlegi korlátaink vagy eszközeink akadályozzanak meg bennünket a jövőbeli terveink megvalósításában! Ha bátrak vagyunk és merünk belevágni az újba, akkor annak meglesznek a pozitív hatásai.

3. Mert nálam jobban senki nem tudja megcsinálni…

Egy másik ok a halogatásra, amikor a vállalkozó úgy érzi, hogy csak ő képes elvégezni az összes feladatot, és nincs szüksége segítségre. Azonban az önállóság nem mindig a legjobb megoldás, hiszen ez a minőség rovására mehet – főleg akkor, ha Mindenesként a beérkező összes megrendelést elvállalunk.

Érdemes kinevelni magunk mellett egy olyan kollégát, aki az adott feladatot A-tól Z-ig végigviszi: ha például szállítóként veszel fel egy új kollégát, akkor neki meg kell mutatnod, hogy a szállítási folyamat hogyan zajlik. Fontos, hogy gondoljuk végig, hogy mi az általunk kiadott feladatkör elvégzésével kapcsolatban a számunkra elfogadható szint, hiszen ez sorvezetőként segíthet minket is és a jövendő kollégát is.

A hatékony munkavégzés és a fejlődés érdekében tanuljunk meg delegálni és hozzuk ki a legtöbbet a körülöttünk lévő tehetségből!

4. Megoldom egyedül…

Gyakran fordul elő, hogy a cégvezetők elvesztegetik idejüket és energiájukat olyan tevékenységekkel, amelyek nem szolgálják a vállalkozás növekedését. Ismerős helyzet lehet, amikor a vállalkozó az operatív vezető és a marketinges is egyben. Órái mennek el valamivel, amit nem szeret csinálni, miközben a saját területén nem tud helyt állni, a megrendeléseit pedig egyáltalán nem tudja teljesíteni.

Fontos, hogy felismerjük, mikor töltünk több időt az egyéb munkával, mint a cégen belül azzal a tevékenységgel, ami a bevételeket hozza.

Amennyiben nem akarsz fejlődni, és nem vágysz egy olyan cégre, ahol a rendszerek és a kollégák azon dolgoznak, hogy egy jobb, nagyobb vállalkozást építsenek veled együtt, akkor nem is érdemes továbblépned.

Ha azonban fontos számodra is, hogy olyan szabad vállalkozói életet élj, amit anno megálmodtál, akkor érdemes az alábbiakra figyelned.

Ezeket tedd meg, hogy a következő szintre lépj vállalkozásodban, és valóban céget építhess:

  • Stabilizáld a vevőszerzést, és építs ki tudatosan folyamatot, ahonnan a vásárlóid érkeznek!
  • Ne ár alatt add a terméked, szolgáltatásod! Ez eleinte jó megoldás, de ha nagyobbra akarsz nőni, akkor nem kifizetődő.
  • Vezess minden számot: kiadást, bevételt, stb. hogy lásd, hova és merre fejlődhetsz!
  • És tanulj sokat önmagadról, vállalkozói ismeretekről, mert enélkül egy pontont megrekedhetsz.

 

A Szemléletváltó már több száz vállalkozónak segített a fejlődésben és a szintlépésben.  Kattints ide, hiszen havi előfizetéses programunkat azért hoztuk létre, hogy megtanuld, hogyan építs fel sikeres vállalkozást úgy, hogy közben szabad életet élhetsz?

Korszakváltó Mentorprogramunkban, melyeről ide kattintva olvashatsz bővebben.

Kérdésed van? Írd meg nekünk! 

Töltsd ki az alábbi űrlapot, vagy írj emailt a hello [kukac] szemleletvalto.hu címre!